Byggplank förvandlas till plats för bostadsdrömmar.

I Stockholmsförorten Stureby ska det byggas lägenheter med fokus på unga vuxna. Istället för ett vanligt byggplank har Veidekke skapat en version av det urbana konceptet ”Before I die…”. Konceptet, som uppmanar människor att dela sina personliga drömmar i det offentliga rummet, har spridit sig över hela världen och har nu nått Stureby – och debatten kring boende. ”Innan jag dör vill jag bo...”.

“Before I die...” i Savannah, USA. Foto: Trevor Coe.

Längs med Bastuhagsvägen i Stockholmsförorten Stureby ska det byggas lägenheter med fokus på unga vuxna. Men istället för ett vanligt byggplank har bostadsutvecklaren Veidekke skapat en version av det urbana konceptet ”Before I die…”. Konceptet, som går ut på att uppmana människor att dela sina personliga drömmar i det offentliga rummet, har spridit sig över hela världen och har nu nått Stureby – och debatten kring boende. ”Innan jag dör vill jag bo...”.

Det råder stor brist på mindre lägenheter i Stockholm och därför har bostadsutvecklaren Veidekke valt att göra närmare hälften av lägenheterna i Brf Parkslingan till just det. På så sätt vill man bidra till att, bland andra, unga vuxna har möjlighet att förverkliga drömmen om en egen bostad. För att ta reda på vad unga vuxna har för bostadsdrömmar har man valt att tolka konceptet ”Before I die I want to…”. Konceptet, som Candy Chang startade i februari 2011, när hon skrev just de orden på väggen till ett övergivet hus i New Orleans, har sedan dess spridit sig till flera hundra väggar i ett 50-tal länder - och med olika tolkningar såsom ”Happiness is…”, ”Before I graduate…” och ”We need...”.

Bostadsutvecklaren Veidekke har valt att använda konceptet och byggplatsen för att ta reda på vad människor i Stureby har för bostadsdrömmar: ”Innan jag dör vill jag bo…”

– Jag hoppas att vårt initiativ ska bidra till debatten kring unga vuxnas bostadsbrist på ett kreativt sätt. Och att vårt ”drömplank” ska lyfta en annars ganska trist yta vid byggplatsen och uppmuntra människor att dela med sig av sina bostadsdrömmar, säger Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad.

Babyboomen för 20 år sedan innebär att det nu finns en kvarts miljon unga som de närmaste åren tar sina första kliv in på bostadsmarknaden. Stockholm är den region som i särklass lockar flest ur målgruppen. Dels för att studera men också för att påbörja en yrkeskarriär. Trots detta kan man de senaste 15 åren se en tydlig trend i minskat byggande av små lägenheter.

– Stockholm är en av Europas snabbast växande städer och det är viktigt att vi håller en hög takt i byggandet. Möjlighet till bostad är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar och därmed också bidra till samhällets utveckling. Därför är jag glad över att det här projektet innehåller många mindre lägenheter, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm Stad."

Media är välkomna till första spadtaget och invigningen av ”drömplanket”, där bland andra
följande personer deltar:

  • Regina Kevius (M), Stockholms stadsbyggnadsborgarråd
  • Ragnar Unge, VD Svanen
  • Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad
  • Johnny Kellner, Teknik- och Miljöchef Veidekke

Ovan nämnda kommer att skriva var sin ”innan jag dör-önskan” på Veidekke ”drömplank”– som nu är öppet för allas drömmar.

Datum: Onsdag 11/9
Tid: Kl 10.30-12.00
Adress: Bastuhagsvägen 61 i Stureby

För mer information, vänligen kontakta:
Kristina Andreasson, Kommunikationschef Veidekke Bostad, 0725-16 99 63.

För mer information om bostadsprojektet och konceptet "Before I die...", vänligen se bifogad pdf.

Titel Filtyp
lm7y5xrmke9xtdfzicqq jpg
uo84sqjpmfov7vnu8eqc jpg
vize99utvk4kcp4vbo5p jpg
yw5sbgpvbozljb7cxoav jpg
PDF pdf