De lämnar storstaden för modernt skärgårdsliv

Efter 27 år på Kungsklippan i centrala Stockholm lämnar Lotta och Christer storstadslivet bakom sig för en nybyggd lägenhet med egen strandtomt i Nynäshamn. De fyra nybyggda trähusen har alla sjöutsikt, balkonger och verandor, uteplatser, privat strand och ett gemensamt båthus. Arkitekturen är inspirerad av förra sekelskiftets skärgårdsvillor och för tankarna till de gamla svenska kurorterna.

Brf Doppingens båthus, Veidekke Bostad (bilden är en illustration).

Efter 27 år på Kungsklippan i centrala Stockholm lämnar Lotta och Christer storstadslivet bakom sig för en nybyggd lägenhet med egen strandtomt i Nynäshamn. Veidekke Bostads fyra nybyggda trähus har alla sjöutsikt, balkonger och verandor, uteplatser, privat strand och ett gemensamt båthus. Arkitekturen är inspirerad av förra sekelskiftets skärgårdsvillor och för tankarna till de gamla svenska kurorterna.

I slutet av den smala grusvägen, som leder oss förbi båtplatsen längs Nickstaviken, är det full aktivitet. Bakom byggstängslet håller fyra trevåningshus på att byggas och till sommaren kommer Kvarteret Doppingen, med sina 23 bostadsrättslägenheter, att vara färdigt för inflyttning.

Lotta Wahlbäck, en blivande Doppingenbo, är på plats för att se husen växa fram.  Lotta, tillsammans med sin man Christer, har valt att lämna Kungsklippan i centrala Stockholm efter 27 år, för ett liv vid havet. De har köpt en 3:a på 79 kvadratmeter med två balkonger och braskamin högst upp i ett av husen, med fri utsikt över Nickstaviken.

- Efter att ha bott i en och samma lägenhet i 27 år mitt i centrala Stockholm kommer det här minst sagt att bli en stor omställning, säger Lotta. Det är lite pirrigt att köpa något som ännu inte finns, fortsätter hon.

När Lotta och Christer inte konstruerar och säljer inomhustrappor i det egna företaget ägnar de sig åt träning med sina två hundar eller är på resande fot. Runt fem gånger per år ger de sig av och då gärna till otippade resmål runt om i världen. Senaste resan gick till Andorra, med skidåkning på agendan. Att de, som utpräglade och något rastlösa storstadsmänniskor, skulle hamna i Nynäshamn, var något av en slump.

Vi hamnade av en slump på en visning av platsen för ett år sedan och föll pladask för området. Den västvända ”baksidan” av Nynäshamn är magisk, säger Lotta med ett stort leende. Egen strand och bastu i båthuset. Och om vi skulle sakna Stockholms puls har vi en pendeltågstation bara 200 meter bort eller en halvtimme med bil, fortsätter hon.

Med två utflugna döttrar på 21 och 23 år är pendling inte längre något problem och storstadslivets nöjesutbud är inte lika avgörande. Dessutom har Christer och Lotta inte längre samma behov av boendeyta. Istället vill de prioritera att bo på en plats där de kan njuta av naturen, havet och enkelt kan ägna sig åt sina stora intressen: natur och skärgårdsliv och deras två hundar.

Inspirerat av sekelskiftets kurorter
De fyra trähusen i olika vita nyanser och med vardera tre våningar har alla sjöutsikt, balkonger och verandor, uteplatser, privat strand och ett gemensamt båthus. Arkitekturen är inspirerad av förra sekelskiftets skärgårdsvillor och för tankarna till de gamla svenska kurorterna. 

- Kvarteret Doppingen blir lite som en modern mini-kurort. Tänk dig känslan av att kunna slänga på sig morgonrocken och gå ner till sin egen brygga för ett morgondopp. Och kanske ta ett bastubad därefter. Vilken livskvalitet, säger Lotta och ler drömskt.

Med bara 2 månader kvar till inflyttning börjar det bli hög tid att börja rensa i den gamla lägenheten. Lägenheten på Kungsholmen ska säljas och 27 års liv ska sorteras, packas och flyttas.

- Det ska bli härligt att uppleva en tillvaro utan det ständiga bruset från storstaden. Vi har fått båtplats 200 meter från lägenheten, så nu ska vi ut och köpa båt, säger Lotta glatt. Och packa ett par flyttlådor förstås, avslutar hon med ett skratt.

Brf Doppingen
Var:
Vid Nickstaviken i Nynäshamn
Planeras: 23 bostadsrättslägenheter
Byggherre: Veidekke Bostad
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Inflyttning: Juni 2014

Vem: Lotta (51) och Christer Wahlbäck (62)
Gör: Egna företagare 
Bor idag: Kungsklippan på Kungsholmen i Stockholm samt fritidshus i Tystberga.
Har köpt: En 3:a på 79 kvm i Brf Doppingen
Intressen: Hundar, resor, natur/skärgård, skidåkning, promenera/vandra, cykling.Korta fakta om

Om Nynäshamns kommun:
30 minuter till Globen
1 900 soltimmar per år
Alla boende har mindre än 9 kilometer till havet
1 852 öar
100 mil kust
5 pendeltågsstationer
2 internationella färjeförbindelser till Polen och Lettland samt färjelinjer till Gotland.

För mer information om Doppingen eller intervju med Lotta/Christer välkommen att kontakta:
Kristina Andreasson, Kommunikationschef Veidekke Bostad
Telefon: 0725-16 99 63, e-post: kristina.andreasson@veidekke.se

Titel Filtyp
a1aiqmdzdz9hj5kyjpr3 jpg
d7bbwyxflqmeu4frvmph jpg
tuuual0yuqg3wljazcdr jpg
vpqwcfvo1zvupnuq0our jpg