Innan jag dör vill jag bo med Kungen.

I Stockholmsförorten Stureby ska det byggas lägenheter med fokus på unga vuxna. Istället för ett vanligt byggplank har bostadsutvecklaren Veidekke skapat en version av det urbana konceptet ”Before I die…”. Konceptet, som går ut på att uppmana människor att dela sina personliga drömmar i det offentliga rummet, har spridit sig över hela världen och har nu nått Stureby – och debatten kring boende.

”Before I die-konceptet” har nått Stureby och den heta bostadsdebatten. Foto: Veidekke

Längs med Bastuhagsvägen i Stockholmsförorten Stureby ska det största Svanenmärkta bostadsprojektet, med fokus på unga vuxna, byggas. Men istället för ett vanligt byggplank har bostadsutvecklaren Veidekke skapat en version av det urbana konceptet ”Before I die…”. Konceptet, som går ut på att uppmana människor att dela sina personliga drömmar i det offentliga rummet, har spridit sig över hela världen och har nu nått Stureby – och debatten kring boende. ”Innan jag dör vill jag bo...”.
 
Det råder stor brist på mindre lägenheter i Stockholm och därför har bostadsutvecklaren Veidekke valt att göra närmare hälften av lägenheterna i Brf Parkslingan till just det. På så sätt vill man bidra till att, bland andra, unga vuxna har möjlighet att förverkliga drömmen om en egen bostad.

För att ta reda på vad unga vuxna har för bostadsdrömmar har man valt att tolka konceptet ”Before I die I want to…”. Konceptet, som Candy Chang startade i februari 2011, när hon skrev just de orden på väggen till ett övergivet hus i New Orleans, har sedan dess spridit sig till flera hundra väggar i ett 50-tal länder - och med olika tolkningar såsom ”Happiness is…”, ”Before I graduate…” och ”We need...”. Bostadsutvecklaren Veidekke har valt att använda konceptet och byggplatsen för att ta reda på vad människor i Stureby har för bostadsdrömmar: ”Innan jag dör vill jag bo…”

Idag togs det första spadtaget för Brf Parkslingan och ”drömplanket” invigdes. På plats var bland andra Regina Kevius (M), Stockholms stadsbyggnadsborgarråd, Ragnar Unge, VD Svanen och Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad.

– Jag hoppas att vårt initiativ ska bidra till debatten kring unga vuxnas bostadsbrist på ett kreativt sätt. Och att vårt ”drömplank” ska lyfta en annars ganska trist yta vid byggplatsen och uppmuntra människor att dela med sig av sina bostadsdrömmar, säger Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad.

Babyboomen för 20 år sedan innebär att det nu finns en kvarts miljon unga som de närmaste åren tar sina första kliv in på bostadsmarknaden. Stockholm är den region som i särklass lockar flest ur målgruppen. Dels för att studera men också för att påbörja en yrkeskarriär. Trots detta kan man de senaste 15 åren se en tydlig trend i minskat byggande av små lägenheter.

– Stockholm är en av Europas snabbast växande städer och det är viktigt att vi håller en hög takt i byggandet. Möjlighet till bostad är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar och därmed också bidra till samhällets utveckling. Därför är jag glad över att det här projektet innehåller många mindre lägenheter, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm Stad."

Citat från "drömplanket":
Innan jag dör vill jag bo...
...i ett kollektiv (Regina Kevius (M), Stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm Stad.)
...i en Svanenmärkt värld (Ragnar Unge, VD Svanen).
...i ett hållbart samhälle (Johnny Kellner, Teknik- och Miljöchef Veidekke).
...i staden och på landet (Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad).
...med Justin Bieber (förbipasserande tonårstjejer)
...i Kalle-Ankas-julafton-husvagn (deltagare på första spadtaget)
...med en italienare (deltagare på första spadtaget)
...med Kungen (deltagare på första spadtaget)

Var?
Bastuhagsvägen 61 i Stureby.

Följ utvecklingen av Veidekkes drömplank på Instagram: #bostadsdröm
eller på www.facebook.com/veidekkebostad

Om Veidekke Bostad
Veidekke Bostad förverkligar bostadsdrömmar – tillsammans med våra kunder och samarbetspartners – genom att utveckla bostäder som både är attraktiva och hållbara ur ett klimatperspektiv. Vi är verksamma i Mälardalen, Västra Sverige och Skåne och ingår i Veidekke-koncernen som är Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag.
www.veidekkebostad.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Per-Martin Eriksson, VD Veidekke Bostad
tfn 070-598 56 51
E-post: per-martin.eriksson@veidekke.se

Kristina Andreasson, Kommunikationschef Veidekke Bostad
Tfn: 072-516 99 63
E-post: Kristina.andreasson@veidekke.se

Titel Filtyp
hpiug7rwgbqumbaiwb95 jpg
l0xqyfz4ihva7tqisqjo jpg
qhkwh1ox8soil8qg5k15 jpg
umxfpaiek6lsj8j1jerp jpg
vize99utvk4kcp4vbo5p jpg
PDF pdf