Målmedvetet samarbete med Veidekke bidrog till att OBOS vann anbudet för Gasklockan

I samband med markanvisningstävlingen för Gasklockan tog bostadsutvecklaren OBOS tidig kontakt med Veidekke som fick presentera sitt nya koncept med integrerad projektutveckling. Ett målmedvetet samarbete inleddes och nu ska de norska aktörerna tillsammans bygga runt 320 bostäder med lokaler i bottenplan och en ny förskola i Stockholm. Det står klart efter att OBOS vunnit den prestigefyllda markanvisningen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden.

Illustration Gasklockan

– Det är en stor glädje för oss på Veidekke att tillsammans med OBOS få möjligheten att förverkliga projektet Gasklockan. Alla projekt är unika, men vårt sätt att arbeta med integrerad projektutveckling bidrar till att skapa hållbara och genomförbara projekt från första streck, säger Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Traditionella entreprenader samlar i regel olika aktörer som kommer in i olika faser när projektidén redan är fastlagd. Inte sällan leder detta arbetssätt till att man fastnar i olika processer som riskerar att leda till förseningar och sämre lönsamhet.

Veidekke har därför tagit fram ett nytt erbjudande om en involveringsentreprenad med målet att korta tiden från projektidé till överlämnande. Fokus ligger på totalkalkylen där även projektutveckling integreras, allt för att säkerställa en trygg och leveranssäker affärsnytta för alla involverade.

– Veidekkes koncept med integrerad projektutveckling gjorde att vi tidigt i processen kunde utveckla en gedigen plattform för genomförande och struktur, vilket tydligt bidrog till vårt vinnande anbud. Vi ser nu fram emot att arbeta tillsammans med Veidekke i detta fantastiska projekt och bidra till fler bostäder i Stockholm, säger Sofia Ljungdahl, VD för OBOS Nya Hem.

– Stockholms stad har en tydlig ambition med Norra Djurgårdsstaden. Det är ett prioriterat stadsutvecklingsprojekt med hög hållbarhetsprofil, en samhällsutveckling som vi gärna är en del av, säger Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Huset kommer nå 110 meter över havet och kommer sannolikt att bli ett nytt landmärke i Stockholms siluett. Detaljplanen är antagen och nästa steg är att ta fram byggnadens utformning och slutliga gestaltning i en parallell process tillsammans med staden. Byggstart beräknas till år 2023 och första inflyttning till år 2026.

Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 17 december.

Läs mer om Gasklockan

Läs mer om Veidekke Byggs tjänster

Läs mer om Norra Djurgårdsstaden

För mer kontakt:

Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-600 30 87

Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem, tfn: 073-976 28 42

Datum Titel Filtyp
0001-01-01 201130 Gasklockan whitearkitekter jpg