Storsatsning inför byggstart i Nya Hovås

Området Nya Hovås får två nya samarbetspartners. Skanska och Veidekke förvärvar varsin tredjedel av totalt 850 bostadsbyggrätter. De kommer tillsammans med HSB till lika delar att stå för byggnationen av 850 bostäder i Nya Hovås medan Next Step Group fokuserar på fortsatt utvecklingen av de kommersiella fastigheterna i området. Sammanlagt planeras här 1 200 nya bostäder, varav 250 hyresrätter.

Områdesbild Nya Hovås

HSB, Skanska, Veidekke och Next Step Group gör gemensam sak.

Utvecklingen av området Nya Hovås i södra Göteborg får två nya samarbetspartners då Skanska och Veidekke förvärvar varsin tredjedel av de totalt 850 bostadsbyggrätterna som snart kommer att byggas på områdets privatägda mark. Sammanlagt planeras 1 200 nya bostäder, varav 250 hyresrätter, i Nya Hovås.

Skanska och Veidekke har för avsikt att tillsammans med HSB till lika delar stå för byggnationen av 850 bostäder i Nya Hovås. I och med affären kommer säljaren av byggrätterna, Next Step Group, att fokusera på den fortsatta utvecklingen av de kommersiella fastigheterna i området innehållande butiker, service och kontor.

Den kommande byggnationen är resultatet av en öppen dialog med allmänhet, handlare och andra intresserade. Med hjälp av över 8000 förslag och synpunkter har en detaljplan tagits fram på en jämförelsevis kort tid.

- HSB har en lång tradition av boendeutveckling och vi kunde tidigt se många fördelar i samarbetet med Next Step Group. Vår helhetssyn på samhällsbyggnad har tillsammans med deras glöd för området fött ett helt nytt sätt att arbeta med involverande dialog i utvecklingen av området. Nu tar vi nästa steg. Genom att ta in ytterligare två ansvarsfulla samarbetspartners borgar vi för att Nya Hovås kan få ett tryggt och kraftfullt genomförande, säger Lars Göran Andersson, VD på HSB Göteborg.

- Vi ser fram emot att bidra till det här projektet, som tagits fram i nära samarbete med de som redan bor eller verkar i området, politiker och andra som är intresserade av utvecklingen. Skanska har stor erfarenhet av att bedriva modern stadsutveckling, säger Lars Henriksson, regionchef Nya Hem, Skanska.

- Veidekkes vision om att förverkliga bostadsdrömmar stämmer väl överens med Nya Hovås vision att bygga områden där människor lever, inte bara bor. Vi ser fram emot att medverka i projektet och bidra till att skapa en plats som är full av liv, både i och mellan husen. Vi kommer arbeta för att få till en snabb byggstart, säger Olof Olausson, regionchef på Veidekke Bostad.

- Vi har varit initiativtagarna för projekt Nya Hovås, och har de senaste fem åren arbetat med att utveckla Origohuset från tom kontorsbyggnad till en uppskattad handelsplats för att förenkla vardagen för de boende i Hovås. Affären innebär att vi kan ta nästa steg i utvecklingen av Nya Hovås. I en första etapp bygger vi SPEKTRUM-byggnaden, en kunskapsgalleria som kommer att rymma både handel och skolverksamhet. Vi kommer förstärka handelsområdet i och runt Origohuset samt förbättra tillgängligheten med nya in- och utfarter och en förbättrad parkeringsanläggning. Vår långsiktiga målsättning är tillföra handel, service, skola och arbetsplatser som, tillsammans med bostäderna, gör Nya Hovås till en blandstad i absolut världsklass, säger Jacob Torell, vd på Next Step Group.

För mer information, kontakta:

Edvard Lind, presschef Skanska AB, 010-448 88 08, edvard.lind@skanska.se
Olof Olausson, regionchef Veidekke Bostad, 0761-264045, olof.olausson@veidekke.se
Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg, 010-442 20 22, larsgoran.andersson@gbg.hsb.se
Jacob Torell, vd Next Step Group, 031-712 69 12, jacob@nsgroup.se 

Fakta: Om Nya Hovås

Utvecklingen av området, som ligger vid Brottkärrsmotet i Hovås, bygger på närmare 8000 önskemål från grannar och andra intresserade. Ur alla idéer växte en vision fram. Området kallas för Nya Hovås och här vill man skapa en mittpunkt där fördelarna från den lilla och stora staden förenas med hav och natur med personligt och bekvämt boende för många situationer och generationer. 

Bygget av de nya bostäderna har fått klartecken från Göteborgs stad och det första spadtaget planeras till våren 2014. Totalt planeras 1200 bostäder i Nya Hovås, varav 250 kommer att bli hyresrätter. Till det planeras ca 25000 kvm kommersiella ytor.

Sammanlagt är det nu nio fastighetsbolag som samarbetar för att utveckla området kallat Nya Hovås. Utöver Skanska, Veidekke, HSB och Next Step Group är dessa Egnahemsbolaget, Familjebostäder, NCC, Sverigehuset och Tornstaden. Målsättningen är att skapa en mittpunkt där fördelarna från den lilla och stora staden förenas med hav och natur. Ett personligt boende med butiker, service, kultur, kontor och gemenskap utanför dörren.

Läs mer på: www.nyahovas.se

Fakta: Vill du också bidra till utvecklingen av Nya Hovås?
Genom att besöka www.nyahovas.se kan du som boende i närområdet, eller du som är intresserad av att flytta dit, komma i kontakt med de företag som arbetar med utvecklingen i området, tycka till och ställa frågor.

Ett öppet diskussionsklimat pekar ut vägen för kommande arbete. Dialogarbetet i Nya Hovås har förts med politiker, beslutsfattare, näringsidkare. Vi finns på plats i området och lägger stort fokus på livet mellan husen. 

Titel Filtyp
e6iqsx3osn7ibmtveidh png
x5piskmzcgzxzsqgraa9 png
PDF pdf