header

Veidekke bygger nya generationens klimatkloka bostadshus

I dag invigs TellHus klimatkloka koncept i Västertorp. Det halverar hushållens koldioxidutsläpp genom att minska energianvändningen med 40 procent. Projektet är ett samarbete mellan Veidekke, Electrolux, Fortum, Cramo och Manodo.

Tellhus - Brf Snökristallen, Västertorp

I dag invigs TellHus klimatkloka koncept i Västertorp. Det halverar hushållens koldioxidutsläpp genom att minska energianvändningen med 40 procent. Projektet är ett samarbete mellan Veidekke, Electrolux, Fortum, Cramo och Manodo.

- Vi ser en stor potential i TellHus-koncepetet också som exportvara. Nästa steg blir att bygga i Norge, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad.

TellHuset har ett klimatskal med mycket väl isolerade väggar och fönster, en effektiv värmeåtervinning, energisnåla vitvaror samt lågenergilampor i fasta armaturer. Huset värms upp med miljövänlig fjärrvärme och grön el under produktionstiden. Energianvändningen utgår ifrån principen att använda rätt energibärare till rätt ändamål.

Besparingen blir 4 000 kronor per år för "TellHus-familjen" jämfört med att bo i en liknande lägenhet i ett normhus. TellHuset byggs utan subventioner och byggprocessen är energisnål från början till slut.

- Med lösningar som TellHus gör vi det enkelt för boende att bidra till miljön utan att tumma på komfort och design. Lösningen är en helhet som bygger på ett samarbete med våra partners, säger Johnny Kellner, teknik- och miljöchef Veidekke Bostad.

Samtliga produkter i huset är valda så att energianvändningen ska bli så effektiv som möjligt, och lägenheterna utrustas med en knapp för att stänga av standby-funktioner. På en egen display kan man följa varje använd kilowattimme och husets genomsnittliga förbrukning. Svensk forskning visar att boende bara genom att få denna information sparar in 15-20 procent av sin energianvändning.

Den 17 maj startar försäljningen av de 35 bostadsrätterna i det första TellHuset, som byggs i stockholmsförorten Västertorp. TellHus-utställningen finns att besöka på Slalomvägen 17, korsningen Skridskovägen i Västertorp.

För mer information om TellHus produkter för minskad elanvändning se:

  • Electrolux fjärrvärmeanslutna tvätt- och diskmaskiner minskar elförbrukningen med upp till 55 %.
  • Cramos fjärrvärmeanslutna byggbod spar 50000 - 70 000 kg CO2 i ett TellHus normalprojekt.
  • TellHus fjärrvärmebaserade badrumsgolv minskar koldioxidutsläppen med ca 600 kg CO2 per år.
  • Manodos Sbox individuella mätning minskar boendes användning av el och varmvatten med ca 15 % per hushåll.
  • Fortums fjärrvärme produceras med 80 % förnybara bränslen och återvunnen energi. Genom att fjärrvärme används i dessa nya applikationer möjliggörs även produktion av mer el i de energieffektiva kraftvärmeverken.

För mer information kontakta:

Per-Martin Eriksson, vd, Veidekke Bostad, telefon: 08 - 635 61 15.
Johnny Kellner, teknik- och miljöchef Veidekke Bostad, telefon 08 - 635 61 04.
Thomas Andersson, kommunikationschef Veidekke Bostad, telefon 08-635 61 89.

För mer information om TellHus se: www.tellhus.se

Titel Filtyp
fp0wb4cai2kc5rqmblhmta jpg
qikiqpedamvkgepy0nmpq jpg
PDF pdf
Veidekkes koncept för klimatsmart bostadsbyggande. pdf
Veidekkes koncept för klimatsmart kontorsbyggande. pdf
TellHus - bo bort koldioxid pdf