header

Veidekke och Stanford i samarbete om framtidens VDC

Veidekke, med flest VDC-certifierade medarbetare i Skandinavien, fortsätter sin satsning på att utbilda framtidens VDC-kompetens. Igår inleddes VDC-veckan på Veidekke, tillsammans med professorer från Stanford University. Veckan avslutas med ett öppet seminarium där Stanford föreläser om "framtidens VDC" och ledare från branschen deltar i en paneldebatt om framtidens byggbransch.

Professor Martin Fischer, Stanford Univeristy. Foto: Ryno Quantz.

Veidekke, med flest VDC-certifierade medarbetare i Skandinavien, fortsätter sin satsning på att utbilda framtidens VDC-kompetens. Igår inleddes VDC-veckan på Veidekke, tillsammans med professorer från Stanford University. Veckan avslutas med ett öppet seminarium där Stanford föreläser om "framtidens VDC" och ledare från branschen deltar i en paneldebatt om framtidens byggbransch.

2007 åkte Veidekke på sin första studieresa till Stanford University och CIFE (Center for Integrated Facility Engineering), för att få en inblick i deras forskning. Det blev startskottet för ett nära samarbete vilket bland annat ledde till att Veidekke 2010 höll sin första VDC-kurs, tillsammans med professor Martin Fischer från Stanford.

Igår var det åter igen dags för VDC-gurun professor Fischer, och hans kollega Ph. D. Mike Williams, att exminera ett antal Veidekke-medarbetare och ge årets nya "studenter" en kick-start. Totalt 53 medarbetare, varav 18 för sin slutredovisning och certifiering och 35 för att påbörja sin ett år långa VDC-kurs, samlades på huvudkontoret i Solna.

- Det är alltid lika inspirerande att ta del av "studenternas" utmanande frågor och kreativa idéer, säger Professor Martin Fischer. Dessutom är det spännande att få ta del av Veidekkes företagskultur där involvering, precis som i VDC, är en central del.

Ettårig kurs
VDC-kursen innehåller en veckas intensivkurs där teori varvas med laborationer och dialog. Under de kommande 12 månaderna ska deltagarna sedan omsätta sina nya VDC-kunskaper i egna projekt, med månatlig rapportering till Stanford och till sist, slutrapportering och förhoppningsvis certifiering. En av årets nycertifierade är Malin Svensson, Arbetsledare/VDC-ingenjör på Veidekke:

- Det har varit ett väldigt lärorikt år, berättar Malin. Det mest intressanta med kursen har varit helhetstänket: att VDC inte bara handlar om virtuella modeller och tekniska aspekter, utan lägger stor vikt vid saker som planering och organisering.

Ledande i Skandinavien
Med sina 32 VDC-certifierade medarbetare är Veidekke ledande bland Skandinaviska företag. Inför årets kurs ökar Veidekke sin satsning på VDC-kompetens. Hela 35 medarbetare, med representanter från samtliga affärsområden och regioner och fem medarbetare från nyförvärvet Arcona och BSK Arkitekter.

- I år satsar vi ännu mer på att vidareutveckla Veidekkes VDC-kompetens. VDC ger mer effektiva projekt, billigare konstruktion, minskad olycksrisk, ökad produktivitet och gladare medarbetare. Allt bygger på ett verkligt involverande arbetssätt där allas kunskap används: kundens, medarbetarnas, leverantörers, boendes m fl. Med andra ord: VDC lönar sig och skapar goda affärer för alla parter, säger Per-Ingemar Persson koncerndirektör Veidekke.

VDC-veckan avslutas med ett öppet seminarium på KTH den 20 mars där Veidekke, i samarbete med CIFE, Samhällsbyggarna och BIM Alliance, bjuder in branschen till en kväll med framtidens VDC i fokus. Det fullsatta seminariet, med såväl branschfolk som studenter, kommer att få höra professor Fischer tala om trender och utveckling inom VDC. Dessutom hålls en paneldebatt i ämnet "Ett samtal om framtiden inom byggbranschen", med ledare inom branschen.

Om seminariet:
20 mars, kl 17-21 på KTH Stockholm
Talare: Professor Martin Fischer
Deltagare paneldebatt:
Per-Ingemar Persson, Koncerndirektör Veidekke
Tomas Carlsson, CEO, Sweco
Rikard Espling, CEO, Samhällsbyggarlänken
Erik Westin, dep. Regional director Akademiska Hus
Per Rydberg, Projektchef, Trafikverket Hallandsås
Sofronios Kostelidis, Senior Projekt Manager, Hochtief

VDC – Virtual Design and Construction – är ett arbetssätt som intergrerar virtuella modeller mellan olika discipliner i projektering och produktion. VDC fokuserar på hela arbetsprocessen, vilket inkluderar organisationens arbete och metoder för korta och effektiva beslutsvägar.

Om professor Martin Fischer:
Professor of Civil and Environmental Engineering and (by courtesy) Computer Science
Director, Center for Integrated Facility Engineering, Stanford University
Foreign Member, Royal Swedish Academy of Engineering Sciences

För mer information:
Per-Ingemar Persson, Koncerndirektör Veidekke
070-514 42 40, per-ingemar.persson@veidekke.se

Kristina Andreasson, Kommunikationschef
072-516 99 63, kristina.andreasson@veidekke.se

Titel Filtyp
dfw2mwrabz1la6atk7bi jpg
dor4jw6vwiorebpplgci jpg
rke7haut4limlvaiexcv jpg
wcnw3kmvymmjoku2fdoc jpg