header
Man stående i en nybyggd industribyggnad för zinkåtervinning.

Ur askan in i framtiden med Renovas zinkåtervinning

Nu färdigställs Renovas anläggning för zinkåtervinning på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs utanför Göteborg. Anläggningen är den första i världen av sitt slag. Här ska flygaska från förbränningen av 550 000 ton avfall tvättas så att zinken i askan kan återvinnas, vilket ger stora miljömässiga och ekonomiska fördelar. Vi har byggt själva skalet till anläggningen.

Renovas anläggning för zinkåtervinning på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs utanför Göteborg. Interiör bild med vy ovanifrån.

Kan en 25 meter hög byggnad placera Renova i frontlinjen för hållbar metallåtervinning? Ja, menar Patrik Karlsson som är huvudprojektledare på Renova för den nya anläggningen, som är ett resultat av ett utvecklingsprojekt i nära samverkan mellan akademi, industri och Renova.

Strävan efter cirkulär avfallshantering

Innanför byggnadens väggar ska 15 000 ton flygaska årligen renas. Resultat från en pilotstudie visar att cirka 70 procent av zinken kan återvinnas, omkring 450 ton, och säljas till metallindustrin. Förutom att den återvunna zinken är värd runt nio miljoner kronor, ger processen betydande miljömässiga vinster.

– Den främsta vinsten ur ett hållbarhetsperspektiv är att vi slipper deponera så mycket avfall samtidigt som vi återför zink till kretsloppet, säger Patrik Karlsson. Vi minskar också antalet transporter. Det här ligger helt i linje med vår strävan att nå en cirkulär hantering av avfall.

Den främsta vinsten ur ett hållbarhetsperspektiv är att vi slipper deponera så mycket avfall samtidigt som vi återför zink till kretsloppet. Vi minskar också antalet transporter. Det här ligger helt i linje med vår strävan att nå en cirkulär hantering av avfall.
Patrik Karlsson, huvudprojektledare, Renova
Exteriör bild på Renovas anläggning för zinkåtervinning på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs utanför Göteborg.

Verksamheten har pågått parallellt

Rent byggnadsmässigt är anläggningen en klassisk industribyggnad, förutom att den har en hög korrosionsklassning. Det som däremot sticker ut är att verksamheten pågått parallellt under byggprocessen. Varje dag har exempelvis 300–400 lastbilar passerat arbetsplatsen. Hög säkerhet och tät samverkan med både sidoentreprenörer och Renovas driftorganisation har varit A och O.

– Det går inte att bara kliva in på en industri och börja bygga, säger Olle Rhodin, platschef och ansvarig för projektet på Veidekke. Innan vi drog i gång i maj 2021, var vi noga med att alla skulle gå både generella byggsäkerhetskurser och de branschspecifika utbildningarna.

Rev väggen mellan gammalt och nytt

Veidekke kom in i processen när bottenplattan redan fanns på plats och har bland annat ansvarat för byggnation, elinstallationer och ventilation. Ett kritiskt moment i byggprocessen var när den nya byggnaden skulle anslutas till den befintliga.

– Vi rev en vägg mellan den gamla och nya verksamheten, säger Patrik Karlsson. Dessförinnan hade vi gjort riskanalyser och förstärkt med bjälkar, då det fanns viktig processutrustning på platsen. Samverkan var god och alla visste precis vad som gällde för att eliminera driftstörningar.

Projektet har genomförts som utförandentreprenad, där Veidekke haft det övergripande ansvaret för samordning, tidplan och budget. Arbetet har präglats av ett gott samarbete och ett genuint engagemang när det gäller att medverka till en hållbar avfallshantering. Byggnaden slutbesiktigades i december 2021.

Hela resan har varit väldigt spännande. Vi har under flera år planerat en riktigt smart process, där vi återvinner en ändlig resurs, och har byggt en anläggning helt utifrån Renovas förutsättningar.
Patrik Karlsson, huvudprojektledare, Renova
Arbetare inne i Renovas anläggning för zinkåtervinning på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs utanför Göteborg.

Projektet har väckt uppmärksamhet

Projektet har med rätta väckt stort intresse. Andra liknande anläggningar, byggda enligt samma koncept men anpassade efter lokala förutsättningar, är nu på gång. Patrik Karlsson är förväntansfull.

– Hela resan har varit väldigt spännande. Vi har under flera år planerat en riktigt smart process, där vi återvinner en ändlig resurs, och har byggt en anläggning helt utifrån Renovas förutsättningar. Det som återstår nu är att trimma in anläggningen och ta den i drift under våren.

Kontakta oss