Flygbild över en åker med en slingrande väg. Mitt på den finns en grävmaskin

Vi bygger för el - med el

Just nu anlägger vi en temporär väg vid Volvokoncernens planerade batterifabrik i Mariestad – och vi gör det med hjälp av deras senaste elmaskiner.

Två män i varselkläder framför en anläggningsmaskin.

Victor Bertilson, byggchef, Volvo, och Gustav Brandstedt, projektchef på Veidekke, framför projektets elgrävare.

Volvokoncernen planerar för att bygga en anläggning för storskalig, hållbar och fossilfri produktion av battericeller i Mariestad. Tillverkning av battericeller är ett viktigt steg för företaget i den gröna omställningen. Just nu väntar de på det miljötillstånd som krävs för att bygget av fabriken ska få påbörjas.

Bygger anläggningen med eldrivna fordon

Men Volvokoncernen bygger inte bara en batterifabrik som ska möjliggöra omställningen till eldrivna fordon. De har också bestämt att själva anläggningen ska byggas med hjälp av eldrivna fordon. Allt under devisen: ”Vi bygger el med el”.

Vi på Veidekke har fått förtroendet att bygga den temporära anslutningsvägen på fastigheten utanför Mariestad. Här anlägger vi cirka 400 meter grusväg som ersättning för den befintliga infarten från väg 202 in på deras fastighet. I närheten bygger vi också om E20 förbi Mariestad på uppdrag av Trafikverket, vilket är ett stort infrastrukturprojekt i två etapper.

Grävmaskin i arbete på en grusväg

Med hjälp av en eldriven grävmaskin anlägger vi 400 meter temporär väg vid Volvos planerade batterianläggning i Mariestad.

Tunga maskiner

På plats vid den planerade batterifabriken använder vi elfordon från Volvokoncernen, både en eldriven 25-tons grävmaskin och en helelektrisk gruslastbil. Fordonen laddas med en mobil laddstation, en BESS (Battery Energy Storage System), på Korstorps gård som ligger i anslutning till projektet mitt på deras framtida verksamhetsområde.

Att använda tunga elfordon i vägprojekt är fortfarande ovanligt. I Mariestad arbetar Volvos Mariestadprojekt och Veidekke i nära samverkan för att dra nytta av erfarenheter.

- Samarbetet med Veidekke tycker jag går jättebra. Vi har en öppen och transparant dialog och vi möter de utmaningar vi ställs inför här genom samarbete, säger Victor Bertilson, byggchef.

För mig i hytten märks ingen större skillnad i funktionerna eller vad maskinen kan leverera, jämfört med ett dieselfordon.
Leif Eriksson, grävmaskinist
Hjälmklädd man sitter i en grävmaskin - Leif Eriksson

Det är första gången Leif Eriksson, projektets grävmaskinist, kör en elgrävare. Och han är positiv.

Framtidens grävmaskin

Projektets grävmaskinist, Leif Eriksson, som har passerat pensionsåldern, kör här en eldriven grävare för första gången i sitt yrkesliv. 

- Det är så kul att få chansen att köra ett elfordon – framtidens grävmaskin - innan jag helt slutar som förare. För mig i hytten märks ingen större skillnad i funktionerna eller vad maskinen kan leverera, jämfört med ett dieselfordon. Det är mycket positivt att den går lite tystare, och så slipper vi ju avgaserna, säger han.  

Man i varselkläder framför en laddstation

Fordonen som används i projektet laddas med en mobil laddstation, en BESS (Battery Energy Storage System).

Det är väldigt spännande att få använda de senaste elmaskinerna i ett skarpt projekt. Det är en lärande process för alla och det känns roligt att visa hur elfordon fungerar i praktiken.
Gustav Brandstedt, projektchef på Veidekke
Turkos lastbil stjälper av ett lass grus

På plats använder vi elfordon från Volvo, både en helelektrisk gruslastbil och en eldriven 25-tons grävmaskin.

Lärande process

Volvokoncernen är en leverantör i framkant och det elektriska sortimentet växer kontinuerligt, med allt ifrån kompakta till stora maskiner. Projektet i Mariestad är en av de första gångerna som vi på Veidekke använder tunga elmaskiner i ett kunduppdrag i Sverige.  

- Det är väldigt spännande att få använda de senaste elmaskinerna i ett skarpt projekt. Det är en lärande process för alla och det känns roligt att visa hur elfordon fungerar i praktiken. Att få vara en del av den här resan och lära oss mer om den nya tekniken är en fantastisk möjlighet för oss, säger Gustav Brandstedt, projektchef på Veidekke.

Vägprojektet i Mariestad må vara litet i omfattning – men det ger oss viktiga erfarenheter inför framtiden, när allt fler byggarbetsplatser stegvis ska ställas om till eldrift.