”Jag har alltid haft en förkärlek för betong.”

Christoffer Lindblad är platschef inom Veidekkes byggverksamhet i Skåne för en av Sveriges största satsningar på studentbostäder, BaseCamp. Han rekryterades just för detta projekt och hans kompetens kommer väl till pass: tydligt ledarskap, välutvecklad planeringsförmåga och god ekonomisk insikt. Att vara stresstålig skadar inte heller precis.

I Västra Hamnen i Malmö byggs 583 studentbostäder och gemensamhetsutrymmen, som tillsammans utgör en livfull komponent i Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel. Veidekke är totalentreprenör och varje dag checkar omkring 100 personer in på arbetsplatsen.  

På platskontoret sitter Christoffer Lindblad tillsammans med sina kollegor och i hans roll som platschef ingår ansvar för den övergripande planeringen och projektekonomin.  

- Jag har varit på Veidekke i 1,5 år och är stolt över vad vi tillsammans har skapat under så kort tid. Det har verkligen varit gasen i botten från början. 

Planering, grunden för att lyckas 

Studentbostäderna ska stå klara under första kvartalet 2023 och det är alltså full fart framåt som gäller, samtidigt som Christoffer poängterar att framgångsfaktorn stavas god grundplanering. Omkring 30 procent av hans arbetstid läggs på projektets planering. Vid minsta slarv, kan det gå utför med tidplanen och det gäller att hålla taktpinnen hårt och ha stenkoll framåt.  

Arbetet förenklas av att stämningen på Veidekke är trevlig, familjär och involverande. Det sistnämnda är något Christoffer tycker skiljer sig från tidigare arbetsplatser.  

- Ur ett branschperspektiv sticker just involveringen ut, både vad gäller engagemanget i det egna teamet och hos underleverantörer. Vi arbetar också mycket med exempelvis involveringsmöten för att få med oss alla och skapa tillhörighet.

Veidekke-medarbetare står och pratar med en ritning framför sig.

Viktigt att alla strävar åt samma håll 

Även om siktet är inställt på helheten, är det också viktigt att fira delmål löpande och att kontinuerligt säkerställa kvaliteten. Tidsmarginalerna är små och det gäller att vara stresstålig. Ibland är det svårt att släppa jobbet när arbetsdagen är slut. Då hjälper det att tillbringa tid med familjen, att träna och att spendera tid i naturen.  

Vad är svårast som platschef då? Just det som också gör uppdraget så roligt: 

- Jag lever för att få alla på arbetsplatsen att ro åt samma håll, vilket inte alltid är så enkelt. Jag brukar jämföra det med att vi sitter i samma båt och måste hjälpas åt när det stormar – vi har ju alla samma slutmål oavsett roll.

Drömmer om landmärke – i betong 

BaseCamp är ett stort projekt, men Christoffer hymlar inte med att han drömmer ännu större. 

- Jag har alltid haft en förkärlek för betong och mitt drömprojekt vore att få vara med och skapa ett nytt landmärke oavsett om det handlar om ett hotell, badhus eller kontor. Tänk att få vara med i ett projekt jag kan peka ut för barn och barnbarn och säga ”Det där var jag med och byggde”.