header
Närbild av en medarbetare på Veidekke i varselkläder och bygghjälm.

”Ett coachande ledarskap är otroligt viktigt.”

Sällan har det lite uttjatade uttrycket ”många bollar i luften” känts mer passande än för Franco Montebovi. Förutom att arbeta med verksamhetsutveckling och ISO-certifieringar, jobbar Franco även med kvalitet, miljö och arbetsmiljö (HMS). Dessutom tränar han två handbollslag i H43 Lund.

Närbild av tre tre medarbetare på Veidekke i varselkläder.

Yrkeslivet följer inte alltid en spikrak väg framåt utan kan i stället bestå av flera spännande svängar och avstickare. Det här gäller i högsta grad Franco Montebovi på Veidekke Entreprenad.

Redan som 17-åring började han jobba inom bygg- och anläggningsbranschen, då som så kallad ”pinnpojke” på ett vägbygge. Efter omkring tio år gick han tillbaka till skolbänken, läste systemvetenskap och fick därefter en ny karriär inom telekombranschen. Våren 2010 åkte han förbi Veidekkes kontor i Lund och blev nyfiken på logotypen.

– Jag läste på och blev intresserad av det involverande arbetssättet. Dessutom såg jag att de behövde folk inom produktion, så jag ringde upp. På den vägen är det.

Varför lockade just bygg? Det är en spännande variation på uppdragen och dessutom gillar Franco att jobba projektstyrt; man ger järnet 1–2 år i ett projekt, avslutar och går sedan vidare till ett nytt uppdrag.

Man i varselkläder och bygghjälm står inne i ett stort rör.

Bred och flexibel roll

Nu har Franco alltså en bred roll, där han bland annat stöttar regionchefer när det gäller verksamhetssystem, handlingsplaner, ISO-certifieringar och internrevisioner.

Han hjälper också till med HMS-relaterade frågor som kan dyka upp i anbud eller projekt. En av utmaningarna i byggbranschen är att nå nollvisionen för olyckor. Veidekke, liksom många andra aktörer i branschen, jobbar stenhårt för att nå målet. HMS ska helst vara första punkten på alla möten.

– En viktig egenskap i mina roller är att vilja hålla många bollar i luften samtidigt och kunna prioritera när något nytt kommer in snabbt från sidan. Det är ett stimulerande jobb med fullt ös hela tiden och jag behöver vara flexibel.

Tre byggarbetare står och pratar.

Uppmärksammad för arbetsinsatserna

Efter drygt ett decennium inom Veidekke, menar Franco att det fortfarande finns goda möjligheter att utvecklas. Värderingarna sitter verkligen i väggarna och det är lätt att trivas. Gör man något bra, blir man dessutom uppmärksammad och det öppnar i sin tur nya dörrar.

Nyligen fick Franco ett stipendium, Hasse-stipendiet, som bland annat avser lyfta stödjande och peppande personer i organisationen. Franco själv är glatt överraskad över utmärkelsen, men Peter Svenningsson, regionchef för Veidekke Entreprenad och initiativtagare till stipendiet, menar att det är just Francos engagemang och tillgänglighet i projekten, samt hans fokus på säkerhetsfrågor och förbättringar, som ligger bakom. En god förmåga att coacha andra alltså – utan att tappa farten framåt.