”Nyfikenhet och driv är arbetsledarens viktigaste egenskaper.”

Ingen dag är den andra lik för arbetsledaren Johanna Greger på Veidekke Anläggning Väst. Det är just variationen som gör hennes roll så rolig och utvecklande, tillsammans med känslan av att vara med där det händer.

Rätt folk på rätt plats, att alla vet vad de ska göra och har det underlag som krävs för att göra ett bra jobb, ja, det är Johannas uppgift som arbetsledare. Hon är inblandad i ”allt” som rör ett projekt.

– Jag gillar verkligen att sätta mig in i många olika delar av projektet. Man måste hela tiden lära sig nytt, samtidigt som helheten inte får glömmas bort. Noggrannhet, driv och nyfikenhet är viktiga egenskaper här, eftersom uppdraget aldrig är exakt inramat.

Från sommarjobbare till anställd

Till Veidekke kom hon som sommarjobbare 2016, samtidigt som hon parallellt studerade till civilingenjör på Chalmers. Första sommaren var hon på kalkylavdelningen och räknade på anbudssummor, något som initialt kändes teoretiskt och svårbedömt som student. När hon sedan fick vara med i skarpt läge – ute på ett tunnelbygge – föll alla bitarna på plats.

Efter ytterligare ett par somrar på Veidekke blev hon trainee och sedan dess är hon kvar. Vad gör att hon trivs så bra? Variationen när det gäller arbetsuppgifter och stämningen medarbetare emellan, som Johanna beskriver som trygg, varm och hjälpsam. Som exempel nämner hon att det finns en intern lista med personer som är bra på olika program, exempelvis Powerproject eller MAP. Stöter man på patrull är det bara att ringa någon av ”experterna” för att komma vidare.

Finns det något drömprojekt då? Som före detta friidrottare drömmer Johanna om att få vara med och göra en stor och tillgänglig utomhuspark, där löparbanor blandas med skogsmiljö och kanske en porlande bäck. En häftig park med aktiviteter för alla åldrar.

Leende tjej i varselkläder och hjälp på en byggarbetsplats.

Engagemanget lönar sig

Hon har nyligen avslutat ett projekt som åtminstone tangerar en aktivitetspark: en skola i Göteborg, där Veidekke haft markentreprenaden och bland annat skapat lekytor och planteringar. Det här är ett uppdrag hon känner sig lite extra stolt över – med den rätta.

– Besiktningsmannen sa faktiskt att det var roligt att träffa någon med sådant engagemang och driv. Det känns bra att avsluta projektet med det fina omdömet.

Framöver är siktet inställt på att bli platschef, ett naturligt nästa steg uppåt för Johanna som gillar att klättra både på jobbet och på fritiden. Om hon får välja vill hon också arbeta med att skapa 3D-modeller och med modellsamordning för att göra projekten ännu mer visuella och tydliga för alla inblandade.