header

”Projektchefen är som ett paraply över alla olika delar”

Som projektchef har Lina Wright ett finger med i allt som sker i ett uppdrag; från anbudsfasen och att räkna på jobbet, in i projektering, stöttning av inköp och ekonomi, samt avslut. Just nu jobbar hon med två parallella projekt för samma beställare.

Foto av när Tellusskolan byggs.

Midsommarkransen i Stockholm växer den nya Tellusskolan och tre idrottshallar fram.

Mellan Liljeholmen och Midsommarkransen i Stockholm växer den nya Tellusskolan och tre idrottshallar fram, där Veidekke bygger på uppdrag av Nystad. Projekten har alltså samma beställare, men olika förfarande eftersom sporthallarna är en offentlig upphandling och skolan en privat upphandling.  

Projektchefen Lina Wright delar sin tid mellan de två projekten, tillsammans med ytterligare en projektchef, och ansvarar för bland annat projektering, inköp och ekonomi. Hon sitter ute på platskontoret och det är ofta till henne medarbetarna vänder sig när de har frågor. Vad krävs för att klara av den rollen? 

— Det behövs en bredd i kunskapen eftersom du är med och petar i många olika processer. Byggnaderna har också helt olika funktioner, så det är mycket att hålla koll på. 

Värdegrunden viktig 

Bred kunskap är precis vad Lina har. Efter 13 år inom Veidekke, bland annat som entreprenadingenjör, har hon provat på det mesta. Det är just de varierande arbetsuppgifterna inom byggbranschen som gjort att hon stannat så länge. Veidekkes värdegrund är också väldigt viktig.  

— Det är ett mjukt och mänskligt bolag. Visst har projekten riktlinjer och krav, men inom de ramarna är det är det upp till mig hur jag vill göra. Det handlar om tillit och lösningsfokus snarare än styrning. 

Foto av två Veidekkekollegor som pratar med varandra.

Duktig på relationer 

Om det roligaste med jobbet är att varje projekt är unikt och ingenting är statiskt, är det svåraste samtidigt oförutsägbarheten. En dag som planerats på ett visst vis, fylls ofta av annat mer akut. Att vara lite rastlös i sin person underlättar, menar Lina.  

Finns det något som sticker ut lite extra efter alla år inom företaget 

— Generellt vågar jag påstå att jag är bra på relationsbyggande och på förhandlingar. Det här fick jag kvitto på i mitt tidigare projekt, också en skola, som byggdes under pandemin med allt vad det innebar av utmaningar. Ofta handlar framgången om hur väl vi lyckas samverka med beställaren och få alla inblandade att ro åt samma håll.    

De pågående projekten har inte heller saknat utmaningar.  

— Tajmingen har varit viktig, allt måste klaffa. Vi har exempelvis stängt av Essingeleden och Södertäljevägen tre gånger om dagen i 15 minuter under perioden då vi sprängde. Allt har löpt väl, med god hjälp av både arbetsledare och entreprenörer.