header

”Mitt mål med traineeprogrammet? Att prova på byggnadsingenjörens många möjligheter.”

Som trainee på Veidekke får du under två år testa på minst tre olika områden. Det upplägget har passat perfekt för Sanna Hell som började som trainee på Anläggning Väst i juni 2021, direkt efter studierna till högskoleingenjör inom byggteknik i Uppsala.

Yrket som byggnadsingenjör är brett. Som nyutexaminerad student kan det vara svårt att veta vilken riktning som egentligen passar en själv bäst. Utifrån den insikten ville Sanna därför börja yrkeslivet med ett traineeprogram. Varför föll valet just på Veidekke?

– Många andra erbjuder bara ett års traineeprogram, men jag tyckte det var för kort. Det känns viktigt att hinna komma in i de olika rollerna ordentligt och verkligen få prova på dem skarpt.

Provar flera olika roller

Att vara arbetsledare är en stående ingrediens för alla traineer, då det är viktigt att lära sig hur det fungerar i produktionen. Även Sanna har under sitt första år provat på den rollen och såg bland annat till att produktionen flöt på och beställde material. Pandemin till trots har hon mestadels varit ute på projekten, som exempelvis vid byggandet av en pumpstation.

Just nu har Sanna flyttat in på kontoret i Göteborg för att jobba med miljöarbeten tillsammans med en miljöledare. Bland annat ska hon arbeta med provtagning av vatten och jordmassor samt skriva rapporter.

Från skolbänk till arbetsliv

Även om Veidekke initialt kommer med förslag på upplägg för programmet, finns det goda möjligheter att själva påverka utformningen. Sanna har även en mentor som själv varit trainee och som hjälpt till med att hitta möjligheter inom företaget. Dessutom träffas alla Veidekke-traineer i årskullen två gånger per år, i höstas i Stockholm och nu under våren i Göteborg.

Vad har varit mest utmanande hittills? Den stora omställningen mellan skolvärlden och ett riktigt jobb. Just att våga ta rodret och att fatta beslut som sedan faller väl ut, har gjort Sanna stolt över vad hon åstadkommit. Det är så man växer och utvecklas, menar hon.

– Det går inte att lära sig hur det funkar i arbetslivet enbart från skolbänken. I början kändes det svårt, som exempelvis med alla nya termer i produktionen eller med att ta ledarrollen fast jag är helt ny. Men jag har fått stort stöd av trevliga kollegor.

Ljus arbetsmarknad väntar

Även om hon som trainee gärna jobbar hårt och vill visa framfötterna gäller det samtidigt att hitta balansen och tänka hållbart kring arbetslivet. Här är fritiden viktig, med böcker, film, umgänge och bakning viktig för Sanna.

Vad händer efter de två traineeåren då? Då är det dags att bestämma inriktning ”på riktigt”. Sanna konstaterar att arbetsmarknaden för byggnadsingenjörer ser ljus ut, särskilt efter att hon fått en så bred kompetens genom traineeprogrammet.