Fullt hus när Veidekke bjöd in till ”Framtidens VDC”

Seminariet på KTH den 20 mars lockade närmare 300 branschkollegor, konkurrenter och studenter när världens främsta specialister inom VDC gick igenom trender och nyheter inom området. Kvällen avslutades med en paneldiskussion där alla var eniga om att VDC/BIM lönar sig och skapar goda affärer.

Fullt hus. Foto: Ryno Quantz.

Det var tredje året i rad som Veidekke ordnade ett öppet VDC-seminarium i samverkan med CIFE, Samhällsbyggarna och BIM Alliance. Temat för i år var framtida utveckling inom byggbranschen och VDC, där bland annat Professor Martin Fischer (Stanford University), gick genom trender och exempel från lyckosamma VDC-projekt från hela världen.

Vi försöker varje år att ha ett seminarium där vi bjuder in branschen till en dialog om hur vi kan öka produktiviteten, skapa en säkrare arbetsmiljö och leverera god kvalitet. Vi har ett gemensamt ansvar och intresse för framtidens byggande, därför är det extra roligt att antalet besökare ökar för varje år”, säger Fredrik Wincent, ansvarig för VDC-utveckling i Veidekke och initiativtagare till seminariet.

Professor Martin Fischer beskrev ett antal lyckade projekt som han stött på genom sina resor runt jorden, ett av dem var Veidekkes projekt Stigbergsgaraget med Stockholm Parkering som beställare. Genom att i tidigt stadie använda sig av avancerad VDC-teknik utökades antalet parkeringsplatser från 200 till 300. Martin berättade att han nästan gett upp hoppet om en arbetsplats helt utan pappersritningar, något han förespått för nästan 20 år sedan, skulle bli verklighet. Vid byggnationen av Mission Bay hospital i San Fransisco användes inte en enda pappersritning. Här byggde man upp en 3D-modell som visualiserades på byggarbetsplatsen via Ipads. På så vis garanterade man att alla involverade jobbade utifrån de senast uppdaterade ritningarna.

I Veidekke har vi ett arbetssätt som baseras på involvering. Involvering av kunder, samarbetspartner, medarbetare och samhället. VDC har för oss aldrig bara handlat om teknik utan varit ett effektivt och tydliggörande verktyg för att utveckla och förbättra den involverande processen. Media brukar beskriva byggbranschen som bakåtsträvande och främmande för ny teknologi, men VDC/BIM är en teknisk revolution som har förändrat byggindustrin de senaste åren och fortsätter att driva branschens utveckling i snabb takt,säger Per-Ingemar Persson, koncerndirektör Veidekke.

Paneldiskussion

Under paneldiskussionen berättade Per Rydeberg från Trafikverket att de ställer höga krav på BIM redan i förfrågningsunderlaget vid större projekt. Från Hochtief meddelade man att BIM gav en överskådlighet som genererar snabba svar. Erik Westin från Akademiska hus berättade att de använde 3D-modell i alla sina projekt och BIM i nästan alla. Hemligheten bakom att kunna bygga billigare på kortare tid och behålla en hög kvalitet stavas samverkan. Samverkan var en gemensam nämnare för alla talare i paneldiskussionen för en ökad produktionseffektivitet. Flera av paneldeltagarna önskade ett ”verktyg” som underlättar sent påkomna ändringar för en ökad flexibilitet i projektet. Under seminariet fick besökarna fick lära sig att med VDC kan man ge kunderna exakt vad de vill och uppnå deras mål med noll i spilltid.

VDC-utbildning och certifiering

Seminariet föregicks av en hel veckas VDC-utbildning med hård duvning från tidig morgon till sen kväll. Teori varvades med många praktiska övningar i konsten att arbeta involverande med projektering och produktion. Att allt avhölls på engelska gjorde att deltagarna fick vara extra alerta.

Första kursdagen avslutades med att fjolårets kursdeltagare VDC-certifierades. Med sina 32 VDC-certifierade medarbetare ligger Veidekke i topp bland Skandinaviska företag.

När professorer och andra ”gurus” på området hade flugit ända från Kalifornien för att leda kursen, passade Veidekke på att bjuda in kollegor, konsulter, studenter och konkurrenter till detta seminarium.

Hört på seminariet

-Det är bra att Veidekke tar initiativet och bjuder in branschen och pedagogiskt delar med sig av sitt kunnande i VDC. Att lära av varandra och skapa möten där nätverk på tvären kan växa fram är det enda sättet att utveckla och effektivisera branschen.

- Att få höra Veidekkes perspektiv är intressant, både detta med VDC och ICE. Men också att få utbyta erfarenheter med andra. Just öppenheten är jätteviktig eftersom vi har samma konsulter och underentreprenörer, då kan vi alla gå snabbare framåt. Vi arbetar med något vi kallar BM Byggnadsmodell, där är vi väldigt vassa. Inom BIM känner vi oss för med olika koncept och lär oss efterhand.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Fredrik Wincent, VDC-ansvarig i Veidekke, +46 706121415

 

Titel Filtyp
b4sg4y4eh1dqkd5ccxph jpg
dixxzowpivsvgv532ai7 jpg
hf7syefcwgogtynsfhxc jpg
n1gu54hty0ndw4arbpx8 jpg
vw0mcgya28nnmpqzcm2u jpg