Närbild av rör där det mynnar ut vatten i Mölndalsån.

Samverkan och jätterör minskar översvämningsrisken runt Mölndal

För att minska risken för översvämningar i anslutning till Mölndalsåns vattensystem har vi på Veidekke tillsammans med Mölndals stad renoverat vattenvägar och fördämningar kring Grevedämmet i Västra Götaland. En viktig del i projektet är hävertledningen, en 200 meter lång vattenledning under jord, som ska kunna tappa vatten ur sjöar och vattendrag vid behov.

Drönarbild över Mölndalsån vid projektet Grevedämmet.

För att minska risken för översvämningar i anslutning till Mölndalsåns vattensystem renoveras vattenvägar och fördämningar kring Grevedämmet.

Undvika framtida problem

Störtfloder och höga vattenflöden är något vi förväntas se mer av i klimatförändringarnas spår. Efter flera historiska översvämningar, den senaste 2006, beslutade sig kommunerna kring Mölndalsåns vattensystem för att förhindra framtida problem.

Många naturvärden

Nu tas sista tagen i regleringen av systemet, där vi på Veidekke samverkar med Mölndals stad i ett komplext projekt med många naturvärden kring Grevedämmet. En miljödom gjorde dessutom projektet extra komplicerat.

– Vi vill kunna för-tappa sjöarna för att få ett bättre vattenflöde och undvika översvämningar, förklarar Daniel Nyqvist, projektledare på tekniska förvaltningen i Mölndals stad. Därför behöver vi vidta åtgärder som muddring och nybygge och renovering av dämmen. Den hävertledning som invigdes på försommaren 2022 är för mig symbolen för de ändringar vi gör här i Grevedämmet och nyckeln till att allt ska fungera.

Hävertledning är nyckeln

Hävertledningen är det jätterör som används för att kunna öka vattenflödet utan att behöva vidga ån. Det är 200 meter långt, ligger under mark och har en kapacitet på upp mot 12m3 vatten per sekund.   Själva häverttekniken bygger på att överföra vatten mellan två olika nivåer med hjälp av undertryck.

Prognosstyrd reglering

Planeringen av översvämningsåtgärderna har pågått länge med ett flertal teknikkonsulter inblandade. Förutom Mölndals stad har även Göteborgs stad och Härryda kommun gjort insatser i vattenvägarna. Och det är från Göteborg som vattennivåerna ska koordineras och reglernas i det nya prognosstyrda och samordnade styr- och regelsystem som utformats.

– Det är viktigt att alla inblandade inte bara ser till sitt eget, utan till helheten – hela vattensystemet. Det handlar om att ta ansvar. Det har funkat oerhört bra i vårt projekt med Veidekke, konstaterar Daniel Nyqvist.

Tre personer sitter vid ett bord och tittar på en ritning.

Planeringen av översvämningsåtgärderna har pågått länge med ett flertal teknikkonsulter inblandade. Förutom Mölndals stad har även Göteborgs stad och Härryda kommun gjort insatser i vattenvägarna.

Miljödom ställer krav

Det är inte bara rent tekniskt projektet har varit utmanande. En miljödom från Högsta domstolen har gett kommunen rätt att muddra och ställer mycket höga krav på att projektet tar naturhänsyn i arbetet. Veidekkes platschef Gustav Andersson förklarar:

– Detta är ett område med stora naturvärden, som också är ett mycket uppskattat rekreationsområde. Vissa jobb kan vi exempelvis bara utföra vid vissa tider på året med hänsyn till djur och natur. Det kräver noggrann planering och driver så klart kostnader.

Starar, fiskar och musslor

Han berättar t ex om hur man tagit hänsyn till häckande strömstare, byggt en fiskväg och flyttat och återplanterat över 2 000 flodmusslor vid en torrläggning. Projektet har också byggt säkra passager för de många familjer och andra besökare som gillar att vistas och bada i parken.

Problemlösning i samverkan

Projektet utförs som en totalentreprenad i samverkan där ett riktpris satts. Alla ändringar görs i nära dialog längs projektets gång.

– Samverkansformen hjälper oss att utföra allt till punkt och pricka enligt miljödomen. Genom att vi har en tät kommunikation kan vi tillsammans tänka kreativt och planera om när det behövs. På så sätt har vi har alltid lyckats lösa eventuella problem innan vi står på byggplatsen, säger Daniel Nyqvist.

Lyckat projekt

Entreprenadformen ”samverkan” har helt enkelt varit kritisk för att projektet ska bli så lyckat.

– Det jag personligen tycker är så gött med en samverkan är kunna sitta tillsammans och diskutera problem med dem som faktiskt utför ett arbete. Där erfarenheten finns. Vi hade alla gånger valt samverkansentreprenad igen i ett så här komplext projekt, där det krävs så många hänsyn, avslutar Daniel Nyqvist.