header
Ett byggprojekt fotograferat från luften

Trendspaning: Mätteknik

Området mätteknik ligger i framkant när det gäller användandet av ny teknik. Vi har intervjuat Johan Korsvik, Arbetschef för Veidekkes Geodesiavdelning, om vilka trender han ser inom detta område.

En drönare som flyger mot en blå himmel med ett byggprojekt i bakgrunden

Många av våra projekt i Stockholm ligger nära Bromma flygplats. Det är därför vi idag använder drönare mer i Göteborg, där projekten har större ytor, än i Stockholm, berättar Johan Korsvik.

Berätta vad ni arbetar med

Vår huvuduppgift inom mätteknik, eller Geodesi som det heter, är att peka på var de olika byggkomponenterna ska placeras så att de hamnar där de ska. Till exempel att se till att hus byggs på rätt plats på tomten. Eller att två tunnlar från olika håll möts på rätt ställe.

Händer det något spännande just nu?

Det mest aktuella för oss är att vi har fått nya direktiv från Luftfartsverket om vad som ska gälla för drönarflygning. Vi som bolag måste ha system och rutiner som säkerställer att vi bara flyger där det är tillåtet. Och jag som pilot måste veta vilka regler som gäller. Till exempel på vilka höjder jag får flyga.

Något annat hett område?

Så kallad SLAM-teknik är på gång. Det är samma teknik som robotgräsklippare och robotdammsugare bygger på. Enkelt förklarat har du en liten handscanner som mäter ungefär 3000 punkter per sekund i tre dimensioner. Den samlar in kopiösa mängder data på väldigt kort tid.

Mer och mer inom mätteknik blir automatiserat och teknikbaserat. Vi är på väg att kunna slopa pappersritningar och i stället använda 3D-modeller som en bygghandling.

Vad har ni för visioner och mål?

Inom Geodesi på Veidekke vill vi skapa en bra miljö där alla känner sig trygga och uppskattade, och där man låter människor utvecklas. Kan vi få en blandning av unga innovativa människor och äldre erfarna så har vi mycket att vinna.

Målet är först och främst att ingen ska skada sig på arbetet. När vi jobbar med att automatisera, gör vi det i första hand för att minska tiden för mätarna när de vistas i farliga områden.