header
Foto av Chalmers Teknologgård fylld med studenter

Veidekke firar 10 år av ”nollning” med Chalmers

Varje höst, i mitten av augusti, drar mottagnings- och introduktionsveckorna igång på Chalmers. De senaste tio åren har vi på Veidekke varit engagerade i välkomnandet av nya studenter på V-sektionens Samhällsbyggnadsprogram. På så sätt hjälper vi framtidens ingenjörer på vägen och får samtidigt en chans att visa vad Veidekke kan erbjuda som arbetsgivare.

Fyra killar står i en kö med vita t-shirts med Veidekke-logon och en nolla på ryggen.

Veidekke har synts på tusentals nya studenters T-shirtsryggar, nolltishor, genom åren.

Koll på branschen

Årets mottagningsveckor, de första på länge utan restriktioner, har precis avslutats.

– Vi tycker att det är jätteroligt att Veidekke är med och stöttar oss och de nya studenterna, säger Simon Jobäck från Mottagningskommittén på Samhällsbyggnadsprogrammet. I början är det många som inte har full koll vad det innebär att jobba i branschen och som kanske är osäkra om de valt rätt. Då kan Veidekke konkret förklara de olika möjligheterna och hur ett framtida jobb skulle kunna se ut.

Syns på nolltishan

Som sponsor av mottagningsveckorna för samhällbyggnadsstudenterna - det som ibland kallas nollningen - har Veidekke synts på tusentals nya studenters T-shirtsryggar, nolltishor, genom åren.

Mottagningsveckorna för samhällsbyggarna arrangeras av VØK (V-teknologsektionens mottagningskommitté) och syftar till att förbereda ”nollorna” på sina studier, visa vad Chalmers har att erbjuda och hjälpa de nya studenterna att knyta kontakter. Mottagningen inleds med att Chalmers 2 800 blivande teknologer traditionsenligt tågar från Götaplatsen upp mot Chalmers och campus Johanneberg.

Viktigt samarbete

Kompetensförsörjning är en utmaning för byggföretagen. Det visar bland annat Tillväxtverkets siffor, där hälften av branschens företag uppger kompetensbrist som ett hinder för tillväxt. Det är mest av alla branscher.

– Samarbetet med Chalmers är ett viktigt ben i vår kompetensförsörjning, inte minst här i region Väst, bekräftar Fredrik Lansinger, HR-chef, Veidekke Bygg Väst i Göteborg.

Man i frack och hatt står framför entrén till Chalmers.

Simon Jobäck från Mottagningskommittén på Samhällsbyggnadsprogrammet, Chalmers.

Duktiga samhällsbyggare

– Bland samhällsbyggnadsstudenterna möter vi många duktiga personer, som vi sedan kan återknyta kontakten med på arbetsmarknadsdagar och genom ex- och sommarjobb – på väg mot det första riktiga jobbet, fortsätter Fredrik.

Arbetsmarknadsdag

Kontakten med Chalmersstudenterna är långsiktig från Veidekkes sida och fortsätter med medverkan på arbetsmarknadsdagen VARM varje höst och möjligheter till praktik, sommar- och ex-jobb eller en plats på Veidekkes trainee-program efter slutförda studier. Han berättar att många av tjänstemännen i regionen har läst på Chalmers.

– Man kanske inte får sitt första jobb hos oss men det är viktigt att de som kommer ut på arbetsmarknaden får veta vilka vi på Veidekke är och vad vi står för. Det har hänt att jag håller anställningsintervjuer med någon som minns oss från en arbetsmarknadsdag för flera år sedan, avslutar Fredrik Lansinger.

Foto på studenter på Götaplatsen i Göteborg.

Studenter på Götaplatsen i Göteborg innan de traditionsenligt tågar därifrån upp mot Chalmers och campus Johanneberg. Foto: Chalmers tekniska högskola, Johan Bodell.

Hallå där…

Vi har fått en pratstund med Omid Khavary, som läste samhällsbyggnadsteknik på Chalmers 2017–2020 . Han blev anställd på Veidekke direkt efter utbildningen till högskoleingenjör. Det var ett sommarjobb mellan tvåan och trean som blev vägen in.

Välkommen från start

– Jag kände mig välkommen från dag ett, berättar han. Här får man den hjälp man behöver som nyutexad och ny i branschen. Min uppmaning till nuvarande studenter, även de som inte har bakgrund inom bygg, är att inte vara oroliga. Det löser sig!

Började som arbetsledare

Omid är nu inne på sitt tredje projekt inom Veidekke Bygg, samtliga som arbetsledare. Just nu jobbar han med ombyggnationen av Brf Lavetten i Västra Frölunda.

– Som arbetsledare har man kontakt med många olika personer med skiftande bakgrund och roller. Det passar mig bra. I mitt första projekt fick jag till en början stöd av en annan arbetsledare med tips kring exempelvis planering och kommunikation. Han fick mig att inse att jag faktiskt inte behöver ha svar på allt själv.

Vanlig arbetsdag

Även om också Omids nolltischa var prydd med Veidekke-loggan, upplever han att både företaget och branschen i stort är ganska okänt bland studenter.

– När jag påbörjade utbildningen kände jag inte till så mycket varken om Veidekke eller om vad jag kunde förvänta mig av mitt första jobb i byggbranschen. Därför är samarbetet mellan Chalmers och Veidekke bra för att ge studenterna en bild av hur en vanlig arbetsdag i ett projekt kan se ut. Jag tror att det blir extra relevant när vi som nyligen själva varit studenter kan berätta vad vi gör nu, avslutar Omid Khavary.

Bilden högst upp i artikeln | Chalmers Teknologgård fylld med studenter. Foto: Chalmers tekniska högskola, Sophia Kristensson.