”Som lagbas är jag snabb, effektiv och gillar att planera.”

Lagbasen Douglas Borgby är mellanhanden mellan yrkesarbetare och tjänstemän i byggprojekten. Just nu jobbar han i två stora projekt parallellt, vilket kräver noggrannhet, stresstålighet och, inte minst, något av en passion för planering.

Douglas svarar punktligt i telefonen ute på projektet i Hagastaden, trots febril aktivitet i bakgrunden. Som lagbas är det ovanligt att arbeta i flera projekt samtidigt, men Douglas är lagbas både för Lysosomen och Proteinet, höga flerfamiljshus med lägenheter och lokaler som byggs i den nya innerstadsdelen där Stockholm och Solna möts.

Han planerar, organiserar och leder det dagliga arbetet för närmre 50 snickare, något som är möjligt tack vare att de båda projekten ligger så nära varandra geografiskt.

– Jag räknar timmar och minuter för alla varenda dag och har koll på vad alla gör, säger Douglas. Då gäller det att gilla ordning och reda för att få projekten att flyta. Jag är själv snickare i grunden så jag vet vad som behöver göras.

Spindeln i nätet för projekten

Som lagbas är Douglas navet för i princip allt som försiggår ute på arbetsplatsen. Han är med i planeringsstadiet, granskar ritningar och ser till att allt på plats löper enligt plan – från byggnation av innerväggar till slutbesiktning.

Vilka egenskaper krävs egentligen av en duktig lagbas? Driv och handlingskraft såklart, men vad mer? Förmågan att ta det som sker med en nypa salt, enligt Douglas.

– Jag är en jordnära person som inte går upp i varv speciellt lätt. Det är en fördel att kunna ta folk och hålla sig lugn när det dyker upp utmaningar. Dessutom gillar jag problemlösning.

Det var egenskaper som verkligen behövdes i hans första lagbas-uppdrag. Närmre 250 lägenheter höll på att byggas vid Stadion i Stockholm då det företag som ansvarade för stomresningen plötsligt släppte verktygen och drog sig ur. Där stod Douglas, då 24 år gammal och med ansvar för 64 snickare på plats, och förväntades hantera situationen. Det blev otroligt mycket mer jobb än planerat, men han klarade utmaningen och byggandet kunde fortskrida.

Foto av Veidekkes medarbetare Douglas Borgby. Står inomhus leende i varselkläder och hjälm.

Ingen dag den andra lik

På Veidekke har Douglas varit sedan 2015. Här trivs han eftersom ingen dag är den andra lik, med ständig utveckling, högt i tak och kollegor som hjälps åt. Drömmen är att få arbeta med ännu fler stora och utmanande projekt. Just nu är han bespetsad på ett projekt med 330 lägenheter i Norra Djurgårdstaden.

I väntan på det har han fullt upp med både planering och byggande även på hemmaplan – i skrivandet stund planerar han inför sitt sommarbröllop och en ombyggnation av det nyinköpta radhuset.