Närbild på en leende kille i varselkläder och bygghjälm.

”Som lärling har jag fått en riktigt bra mängdträning”

Efter en period som trälärling, har Sebastian Hedstigen fått sitt efterlängtade yrkesbevis som träarbetare. Nu är han anställd som snickare på Veidekke Bygg Syd, där han arbetar inom olika industriprojekt.

En man står vid en såg.

I början av årskurs två på Bygg- och anläggningsprogrammet i Helsingborg tilldelades eleverna varsin praktikplats. Sebastian Hedstigen, som initialt sökte sig till branschen för att han ville lära sig att bygga och renovera, hamnade på Veidekke, ett företag han inte kände till sedan tidigare.

– Jag började på Veidekkes byggserviceavdelning och har fått prova på allt från att byta fönster och dörrar till att bygga uterum, kök och altaner. Det har gett mig en annan mängdträning jämfört med mina klasskompisar som varit på ett och samma ställe under lärlingstiden.

Varva skola med arbetsplats

Syftet med praktikplatser är att, parallellt med yrkesprogrammet, få praktiska färdigheter i byggnation och anläggning. Som praktikant är man långt ifrån färdigutbildad och har en handledare som stöd och varvar mellan att vara i skolan och på arbetsplatsen.

Trots pandemi och vissa restriktioner, löpte praktikperioden på enligt plan. Under skoltiden samlade Sebastian ihop 3 300 lärlingstimmar som räknas in i de 6 800 timmar som krävs för att få ett yrkesbevis. Efter studenten 2019 fick han sin anställning som lärling. 2022, efter att ha tagit paus för militärtjänst, fick han sitt yrkesbevis.

– I början fick jag utföra enkla sysslor eller gå bredvid någon annan. Med tiden fick jag alltmer komplexa arbetsuppgifter och har nu fått en grundlig förståelse för det mesta inom bygg.

Man står vid ett skrivbord och tittar på en ritning.

Högre krav som snickare

Hur ser en vanlig dag ut som färdig snickare då? Sedan 1,5 år jobbar Sebastian med större projekt som formning, armering och gjutning för industrier. Han har precis varit med och gjutit mot en befintlig vägg som behövde stöttas upp. 

Som färdigutbildad ställs det lite högre krav jämfört med lärlingsrollen; man förväntas självständigt kunna styra och lösa sina arbetsuppgifter. Även om Sebastian fortfarande dagligen stöter på utmaningar, snackar medarbetarna ihop sig och lär av varandra för att hitta lösningar. Att som person vara framåt, positiv och våga ta initiativ kommer man långt på som snickare, menar Sebastian.

Vad är det bästa med jobbet? Förutom de nya kunskaperna inom bygg, vilka förhoppningsvis kommer väl till pass om Sebastian i framtiden köper ett eget hus, är det sammanhållningen och gemenskapen.

– Trots åldersskillnader har vi kommit varandra nära och har roligt ihop. Det är schysst stämning helt enkelt.