Veidekke vinner Årets Bygge 2024 med klimatsmarta Space

Space i Science Village i Lund har utnämnts till Årets Bygge 2024 i kategorin ”Hotell och kontor” av branschtidningen Byggindustrin och branschmötesplatsen Construction Summit. Veidekke har byggt det trippelt miljöcertifierade huset som en samverkansentreprenad för Wihlborgs Fastigheter. 

Space

I Årets Bygge har de bästa byggprojekten i Sverige, uppdelade på sex kategorier, gjort upp om titeln. Vinnarna korades under Construction Summit I Stockholm på tisdagseftermiddagen.   

Juryns motivering lyder:

”Projektet blev verklighet efter en konkurrenssatt upphandling med både innovationskrav och tight deadline som centrala beståndsdelar. På Lunds blåsigaste plats skapades ett trippelcertifierat kontorshus med hybridsstomme efter att entreprenör och byggherre gått hand-i-hand hela vägen från start till mål.”

 – I det här projektet har alla tre, beställare, hyresgäst och entreprenör, haft samma målbild – att bygga ett klimatsmart och hållbart hus som vi kan vara stolta över. Vår filosofi har varit att ha rätt material på rätt plats. Genom hårt arbetande, kunniga och engagerade medarbetare inom alla led i projektet har vi lyckats leverera en byggnad utöver det vanliga. Vi är väldigt stolta att detta nu prisas med utmärkelsen Årets Bygge 2024, säger Martin Bauer, Projektchef på Veidekke. 

Space, (fastigheten Kunskapen 1) var i slutet av 2023 det första huset att färdigställas i forskningsbyn Science Village i Lund. Här har hyresgästen Oatly etablerat ett nytt forsknings-och innovationscenter.  

I uppförandet av Space har valet av material anpassats för varje del och funktion i syfte att göra huset långsiktigt hållbart. I höstas blev Space också den första byggnaden med laboratorium att certifieras med NollCO2, en certifiering som innebär nettonoll klimatpåverkan. Ett viktigt led i processen mot NollCO2-certifieringen har varit att minska materialanvändningen i alla led. Space har även miljöcertifieringarna Miljöbyggnad Guld och Well Core Gold.

De höga hållbarhetskraven har kunnat mötas genom innovativa lösningar. Byggnadens stomsystem utgörs av en hybridstomme där konstruktionsstålet haft en återvinningsgrad på över 65 procent. Där väderförutsättningarna är som tuffast har stålbalkar använts och en glasvägg skyddar träfasaden mot slagregn och direkt solinstrålning, vilket ökar hållbarheten och bidrar till minskad energianvändning. 

 – Space är inte bara en vacker, skandinavisk träbyggnad som sätter prägel på framväxande Science Village, utan utmärker sig också med höga hållbarhetsambitioner. Under hela projektet har vi jobbat med devisen rätt material på rätt plats och utmanat oss rejält vad gäller materialanvändning i ett nära och framgångsrikt samarbete med Veidekke. Vi brinner för det här huset och det här området och är superstolta över att få denna fina utmärkelse, säger Helena Pålsson, projektledare på Wihlborgs. 

För mer information kontakta: 

Cecilia Eneberg, arbetschef Veidekke Bygg Syd, tfn 073-061 31 95 

Ulf Sterner, regionchef Veidekke Bygg Syd, tfn 070-324 45 63 

Charlotta Nilsén, verksamhetsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-600 30 87  

Titel Filtyp
Space-interiorbild jpg