header

Space, Lund

Med en ikonisk fasad i trä och glas blir femvåningsbyggnaden Space först på plats i Lunds Science Village. Det är vi på Veidekke som bygger det trippelt miljöcertifierade huset i samverkan med Wihlborgs Fastigheter. Här kommer framtidens havredrycker ta form i Oatlys moderna R&D-anläggning.

Grafisk bild över hur Science Village i Lund kommer att se ut när det är klart, med moderna kontorslokaler och gröna ytor runtomkring.

Kund

Wihlborgs Fastigheter AB med hyresgästen Oatly

Tidsram

2021-2023

Plats

Science Village, Lund

Omfattning

7400 kvm kontor och forskningslokaler i fem våningar

Kontraktsform

Totalentreprenad i samverkan

Certifiering

Miljöbyggnad Guld, NollCO2, WELL

Värde

Ca. 170 MSEK

Arkitekt

Frøslee AB

Först i ny forskningsby

Som en totalentreprenad i samverkan för Wihlborgs bygger vi ett nytt kontor och labb åt bland annat hållbarhetsprofilerade Oatly, som producerar och utvecklar havrebaserade livsmedel. Här ska Oatly odla havre inomhus, forska och produktutveckla för framtiden.

Byggnaden, Space, byggs i fem våningar om totalt 7 400 kvm, och blir först i nya Science Village, mellan de internationella forskningscentren ESS och MaxIV strax utanför Lund.

Tre hållbarhetscertifieringar

Projektet siktar mot hela tre hållbarhetscertifieringar,

  • Miljöbyggnad Guld - reglerar byggmaterialens miljöpåverkan
  • Well Core Gold - fokuserar på miljön för människorna som använder byggnaden
  • NollCO2 - strävar mot netto-noll klimatpåverkan
Grafisk bild över byggnaden Space i  Lund.

Hybridstomme

För att uppnå de högst ställda klimat- och hållbarhetskraven har vi tillsammans med beställare och hyresgäst fått hitta alternativa lösningar och material. Det har exempelvis resulterat i en hybridstomme av trä i kombination med grön betong och grönt stål, det vill säga material med reducerat koldioxidavtryck.

Alla tre – beställare, hyresgäst och entreprenör har samma målbild – att bygga ett klimatsmart och hållbart hus som uppfyller tre miljöstandarder. Ett bra hus helt enkelt!
Helena Pålsson, projektledare, Wihlborgs Fastigheter

Space vinnare i Årets Bygge 2024

Space är utnämnt till Årets Bygge 2024 i kategorin ”Hotell och kontor” av branschtidningen Byggindustrin. 

Läs mer om vinnarna i Årets Bygge 2024

Space utsett till årets NollCO2-projekt

Space är det första huset i Science Village i Lund och den första byggnaden med laboratorium att certifieras med Sweden Green Building Councils NollCO2-certifiering, som innebär nettonoll klimatpåverkan. Space utsågs till utmärkelsen 2023.

Kontakta oss