Konstfärdigt utförd mur i terrakottafärgad betong vid motorväg. Höghus och byggkran i bakgrunden.

Friare former med fiberbetong

I Veidekke Prefabs fabrik i Sala har man tillverkat fiberbetong i över trettio år. Med möjlighet till hög precision och med mindre klimatpåverkan än traditionell betong har fiberbetongen nu blivit ett favoritmaterial hos arkitekter och konstruktörer.

Läs mer
Skapa med fiberbetong
Biljettkur för färja vid Gröna lund. Grå betongbyggnad i grått med utskjutande tak och glaspaneler.

I fiberbetongen ersätts den traditionella armeringen av fibrer och det blir en lättare mer slimmad produkt som går att forma fritt.

Föregångare

Fiberbetong är inget nytt, tvärtom har Veidekke Prefab tillverkat betongen i över trettio år, vilket gör oss till en föregångare inom fiberbetongtillverkning i Sverige.

Trendigt byggmaterial

På senare år har fiberbetongen seglat upp som ett nytt favoritmaterial hos arkitekter och konstruktörer.

Fiberbetongen fungerar inom många olika användningsområden. Dess speciella egenskaper öppnar upp för speciallösningar och detaljrikedom.

Ylva Larsson, Loggia Arkitekter, har arbetat i över fyrtio år med både stadsutvecklingsprojekt, byggnadsprojektering och fast inredning.

- Jag tycker om att jobba med betong, just fiberbetongen är lämplig vid hög detaljeringsgrad. Fiberbetongen är kul eftersom man kan gestalta och finlira, när man jobba när man jobbar med tillägg och additioner till exempel, säger Ylva Larsson på Loggia Arkitekter.

Fibrerna ersätter armeringen

I vanlig betongtillverkning blandas ballast, cement och betong. För att betongen ska klara alla krav på hållfasthet behöver den normalt förstärkas med armering. Det fina med fiberbetongen är att fibrerna ersätter den traditionella armeringen som ofta finns i betong och man får en lättare mer slimmad produkt som går att forma fritt. Eller, ja, fria former för att vara betong alltså.

- Fibrerna kan se lite olika ut, de kan vara i varmgalvat stål, komposit, och basalt. Idag jobbar vi mest med varmgalvat stål för att vi att den ger oss en god hållfasthet. En del produkter gör vi även av basalt, det blir inte lika stabilt men har istället större miljömässiga fördelar, förklarar Douglas Bjelkström, operativ chef Sala, Veidekke Prefab.

Jag tycker om att jobba med betong, just fiberbetongen är lämplig vid hög detaljeringsgrad. Fiberbetongen är kul eftersom man kan gestalta och finlira, när man jobba när man jobbar med tillägg och additioner till exempel.
Ylva Larsson, Loggia Arkitekter
Prefabricerade betongblock i grå betong.

Fiberbetongen har många miljömässiga fördelar. Det behövs både mindre stål och cement än i traditionell betong.

Fördelar fiberbetong

Fiberbetongen har flera fördelar:

• Motståndskraftig
• Konstruktionsvänlig
• Lång livscykel
• Mer miljövänlig
• Mindre volym och vikt

Mindre cement = mindre Co2

Fiberbetongen har många miljömässiga fördelar. Dels behöver man inte använda lika mycket stål som har en energikrävande tillverkning, men den stora miljöboven i betongsammanhang är cement. Det går åt mycket koldioxid för att framställa just cement.

– När vi jobbar med fiberbetong så kan vi använda en mindre mängd betong vid gjutning, då använder vi mindre cement, vilket gör att koldioxidanvändningen reduceras markant, berättar Douglas Bjelkström.

Mindre vikt = färre transporter

När produkten är färdig ska den någonstans, oftast till en byggarbetsplats. Fiberbetongen är mer slimmad än vanlig betong. En fiberbetongplatta är så tunn som 16 millimeter (man har till och med gjort 12 mm i fabriken). Detta kan jämföras med en vanlig betongplatta som är 100 millimeter, eftersom armeringen behöver ett täckskikt på varje sida. En mer slimmad produkt ger lägre vikt och färre transporter.

– Om man till exempel får på fyra gånger så många väggar på en lastbil, så blir det ju en fjärdedel färre leveranser, vilket får en miljömässig effekt i flera led, säger Douglas Bjelkström.

Exakt resultat med prefabricerat

När något ska byggas i många delar som behöver vara exakt lika - lika stora, lika raka, lika tjocka - då är det bra att välja en prefabricerad lösning. Det blir både kostnadseffektivt och förkortar byggtiden.

Kontrollerad fabriksmiljö

Fabriken i Sala tillverkar: 

• Teknikmoduler
• Badrumsmoduler för byggindustrin
• Anläggningsprodukter
• Balkongplattor
• Teknikhus åt Trafikverket

– I vår fabrik har vi en harmoniserad miljö att tillverka i, det är alltid samma klimat och vi har full koll på luftfuktighet, temperatur och så vidare. Det gör att vi får en jämnare kvalitet tillskillnad från att tillverka ute på fältet, där yttre omständigheter kan ge olika resultat varje gång, säger Douglas Bjelkström.

Jag tycker om att jobba med betong, just fiberbetongen är lämplig vid hög detaljeringsgrad. Fiberbetongen är kul eftersom man kan gestalta och finlira, när man jobba när man jobbar med tillägg och additioner till exempel.
Ylva Larsson, Loggia Arkitekter

Teknikhusen längs tvärbanan

Trafikverkets teknikhus är ett exempel på vad som produceras i Sala-fabriken. Vanligtvis ser teknikhusen ut som små betongbunkrar bredvid järnvägen, fulla av graffiti.

När det var dags att utforma teknikhusen längs tvärbanans Kista-gren i Stockholm arbetade vi på Veidekke tillsammans med konstnären Rebecka Bebben Andersson och Ylva Larsson, som då var projektledare på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Grafisk betong i samverkan

– Jag tycker det är roligt att jobba med närhet till betonghantverkarna. Man glömmer lätt bort att det finns professionalism där. Veidekke Prefab är fasen världsbäst på grafisk betong. När man jobbar konstnärligt som med teknikhusen så respekterar graffitimålarna det och låter dem vara. Det blev ett excellent arbete, säger Ylva Larsson.

Fiber är framtiden

Veidekke Prefab har tillverkat många fina projekt i fiberbetong. Teknikhusen är ett, biljettkuren på Allmänna Gränd vid färjan över till Gröna Lund är ett annat.

Douglas Bjelkström ser att fler och fler använder sig av fiberbetong:

– Vi har gjort det här så länge och nu ser vi att fler får upp ögonen för fiberbetong. Det är positivt. Jag tror att fiber kommer fortsätta öka eftersom det möjliggör ett friare uttryck i kombination med alla miljömässiga fördelar.