Leende kvinna som står i en tunnel.

”Det är kul att klara saker som inte alla andra klarar”

Anja-Maria Davie, eller Mia, som alla säger, är bergarbetare på Veidekke. Just nu jobbar hon under Hammarbybacken i Stockholm, där vi på Veidekke driver tunnlar och bygger bassänger åt Stockholm Vatten.

Foto av en tunnel.

Från undersköterska till bergarbetare

– Jag halkade in i branschen på ett bananskal, men kände mig på en gång hemma under jord. Jag gillar sprängning. Det är spännande, säger Mia Davie, som från början är utbildad undersköterska med bakgrund i vården, men också har jobbat bland annat som industriarbetare och på återvinningsstation.

Stora maskiner

Det där bananskalet som tog henne till bygg- och anläggningsbranschen var ett jobb som transportör i projektet Hallandsåsen, då för en annan arbetsgivare.

– Det började med att jag körde lok med manskap och material, berättar hon. Jag visste inte innan att jag var duktig på att köra stora maskiner. Ibland måste man bara våga!

Vuxenlärling

Mia handplockades till Veidekke som vuxenlärling 2018. Då hade hon redan jobbat som transportör i ett par olika tunnelprojekt och dessutom gått en ettårig bergutbildning. Därför tog det endast två att samla ihop erfarenhet och praktiktimmar för ett yrkesbevis. Under lärlingstiden fick hon prova på de flesta olika moment som en bergarbetare är inblandad i; borra, ladda, skjuta av, skrota av, förstärka – allt under handledning.

– Jag valde mellan att utbilda mig till bergarbetare eller kurator, förklarar Mia.

En kvinna står utanför en bil och pratar med mannen som sitter förarsidan.

Arbetet en livsstil

Att det blev berg och tunnlar har hon inte ångrat. 

– Arbetet som bergarbetare blir en livsstil. Det är kul att klara saker som inte alla andra klarar! Det är ett väldigt roligt jobb, även om det är fysiskt tungt ibland.

Intensiva arbetsveckor

Förutom att det mesta av jobbet sker under jord, skiljer sig också utformningen av arbetsveckorna från de flesta andra arbeten. Arbetsveckorna är intensiva med arbetspass på upp till 15 timmar. Arbetsgruppen består av ett tiotal personer som bor i egna rum i en gemensam barack nära arbetsplatsen. När veckan är slut åker alla hem för en ledig vecka. Många bor i Norrland.

Kollegor blir som en familj

– Vi kommer nära varandra – ett jättebra gäng! Vi blir som en ”arbetsfamilj”, som både tjafsar och skrattar ihop. Vi tar hand om varandra och hörs även när vi är lediga, säger Mia Davie, som med sina snart 50 år både är äldst i gruppen och den enda kvinnan.

Hon menar att ”hemmaveckan” i Halmstad brukar gå snabbt. Då brukar hon passa på att träna på gym, gå ut med hunden och ägna sig åt att måla. Dessutom träffar hon sina vuxna barn. 

Foto av en bil som står inne i en tunnel.

Men är det inte långt att köra från Halmstad till jobbet i Stockholm varje vecka?

– Nej, jag slipper ju pendla varje dag som många andra. Några timmar i veckan i bilen är inget problem. Då kan jag lyssna på poddar eller musik.

Spränger berg av Globens storlek

Det nuvarande projektet för Stockholm Vatten är ett av Veidekkes största pågående. Under Hammarbybacken spränger Mia och hennes kollegor nu ut nästan lika mycket berg som hela Globen.

– Det är en ständig cykel av moment för att ta sig vidare in i berget. På tre salvor kommer vi ungefär 18 meter. Just nu blandar jag betong till förstärkning. Vi har etablerat en egen betongstation inne i berget. Det är ganska ovanligt. Oftast får vi istället betongen från en leverantör. Så jag och en kollega fick lära oss detta.

Vad krävs då för att trivas som bergsarbetare?

– Du kan inte vara rädd för mörker eller ha cellskräck, skrattar Mia. Annars handlar det om att ha skinn på näsan. Och att vara både orädd och försiktig.

Orädd och försiktig kan låta som en udda kombination, men Mia betonar att det är viktigt eftersom säkerheten är A och O i arbetet under jord.

– Håll koll på dig själv och måna om andra, sammanfattar hon den inställning som krävs.

Våga prova!

Bergarbetare har en god arbetsmarknad. Tillgången på jobb förväntas öka ytterligare under de närmaste åren, inte minst i den expanderande gruvnäringen i Norr. Än så länge är endast en liten del av bergarbetarna kvinnor.

– Jag skulle vilja uppmana fler att våga prova. Både killar och tjejer. Det är ett väldigt kul jobb med bra sammanhållning. Och självförtroendet växer när man klarar av det som först verkar svårt, avslutar Mia Davie bergfast.