header
Porträtt av en medarbetare på Veidekke

”Händer det något i projektet så ringer man till mig.”

När Malin Ljungblad bytte gruvan mot Veidekke fick hon större variation på arbetsdagarna och får nu vara med hela vägen från början till slut i ett projekt. Hon är arbetsledare för husflytten i Kiruna, där omkring 30 hus ska flyttas totalt.

Drönarbild över ett snöigt Kiruna.

Vintrig vy över Kiruna som genomgår en stadsomvandling.

Som många andra unga i Kiruna började Malin arbeta inom ortens gruvverksamhet direkt efter gymnasiet. Även om hon gillade jobbet, spanade hon under flera års tid mot en yrkesutbildning till byggproduktionsledare. Till slut gjorde hon slag i saken.  

Efter avslutade studier började hon för omkring två år sedan på Veidekke – och det var just möjligheten att få vara med i stadsomvandlingen som lockade. Nu är Malin arbetsledare för markarbetena i Kirunaflytten, men eftersom Veidekke har totalentreprenad innebär rollen arbetsledaransvar för hela projektet.  

– Jag sitter ute på etableringen och är med och petar i det mesta. Jag leder och planerar arbetet, samordnar mellan de olika underentreprenörerna och ser till att vi håller tidsplanen. Dagarna är väldigt varierade. 

Foto av en man och en kvinna i varseljackor och bygghjälmar.

Malin Ljungblad, arbetsledare för markarbetena i Kirunaflytten

Viktigt med flexibilitet 

Det är just anpassningsförmågan som Malin tror är den viktigaste egenskapen som arbetsledare. Det gäller att gilla problemlösning och att kunna ställa om snabbt; händer det något akut är det ofta Malins telefon det ringer i. Det funkar inte att vara för detaljstyrd.

Roligast är att vara ute i produktionen där det är full aktivitet.  

– Nu får jag vara med och se något konkret växa fram och lär mig hela tiden nytt. Dessutom gillar jag att träffa nya människor och att hjälpa dem att driva projektet framåt. 

Foto av en röd stor byggnad täckt i snö.

En av de fem kulturbyggnader Veidekke flyttade i september 2022.

Noggrant förarbete inför husflytt 

I september 2022, veckan efter att Kirunas nya centrum invigdes, flyttade Veidekke fem kulturbyggnader från järnvägsområdet till Lokstallsområdet i Kiruna, ett område med liknande arkitektur. Husen står nu uppallade på balkar och ska först sänkas ned på sina nya platser innan det är dags för rotarbete. När byggnaderna, som vanligen inrymmer bostäder, är renoverade och klara kommer de tidigare bostadsgästerna att erbjudas att flytta tillbaka. 

Malin är nöjd och stolt över att flytten har löpt på så bra, något hon tillskriver det noggranna förarbetet. Här har hon haft stor hjälp av ett sammansvetsat och hjälpsamt gäng kollegor, där alla stöttar varandra även mellan de olika projekten. Det goda samarbetet gäller även med underentreprenörerna. 

Vad händer efter husflytten då? 

– Det finns ytterligare 21 hus och även om det är oklart hur många av dem som ska flyttas, hoppas jag få fortsätta med flyttprojektet och använda min erfarenhet där. Drömmen är att få vara med och flytta en stor byggnad. Kanske Kiruna kyrka, en samiskinspirerad byggnad som utsetts till Sveriges vackraste och som betyder mycket för många här.